Duurzaam leiderschao

Uncategorized Reageren?

Meer motivatie en productiviteit
Mensen bestaan uit een lichaam, hoofd, hart en ziel. Veel organisaties spreken medewerkers alleen aan op hun doen (lichaam) en denken (hoofd). Voelen en zingeving, of hart en ziel worden nauwelijks geraakt. Daarmee blijft een groot deel van het potentieel en winst liggen, is de overtuiging van Carin: “Het maakt veel verschil of je naar je werk gaat omdat je nu eenmaal geld moet verdienen, of omdat je jouw talenten wilt ontwikkelen. Door levensdoelen te koppelen aan werk neemt motivatie en productiviteit toe. Leidinggevenden zouden het voorbeeld kunnen geven en die drijfveren bij zichzelf en hun medewerkers onderzoeken. Dat vereist bereidheid om in de spiegel te kijken. Dat is eng. Maar werk neemt de meeste uren van je week in beslag. Als die niet overeenkomen met wat je werkelijk wilt in je leven, word je niet gelukkig.”

Authenticiteit
Duurzaamheid heeft volgens Carin altijd te maken met authenticiteit. “Relaties met klanten en werknemers kunnen alleen duurzaam zijn als je authentiek bent en echt jezelf durft te zijn. Een masker ophouden, nooit toegeven dat je iets niet weet: dat vraagt veel energie. Daar komt bij dat mensen direct zien of jij ‘klopt’ met wat je zegt. Houding en intonatie blijken bepalender in communicatie dan woorden. Door eerlijk toe te geven dat je iets niet kunt, geef je anderen de gelegenheid zich op die gebieden te bewijzen én jezelf de kans je te concentreren op je kracht. Dat kan alleen als je jezelf goed kent: wat zijn mijn kwaliteiten en beperkingen? Als je jezelf kunt accepteren zoals je bent, geef je anderen ook de ruimte om zichzelf te zijn.”

Niet zweverig of soft
Duurzaam leiderschap is wat Carin betreft niet zweverig of soft. “Resultaten worden met en door mensen behaald. In gemotiveerde teams is het verloop minimaal. Dat betekent minder kosten voor werving en vervanging. Mensen willen ertoe doen. Als medewerkers weten welke rol zij spelen in de bedrijfsdoelstellingen, gaan effectiviteit en productiviteit omhoog. Met als resultaat meer omzet, winst, werknemer- en klanttevredenheid.” Loyaliteit en vertrouwen in management zijn soms ver te zoeken door de vele reorganisaties. “Vertrouwen krijg je door betrouwbaar en voorspelbaar te zijn. Duurzaam leiderschap betekent eerlijk zijn over reorganisaties: wat gebeurt er en waarom? Zowel voor de mensen die blijven, als voor de mensen die weggaan. Duurzaam leiderschap is dus zeer actueel.”

Author

Leave a comment

Back to Top