Woman on top!

Uncategorized Reageren?

Toename
Het aantal vrouwelijke bestuurders is in 2009 met negen procent toegenomen, ruim boven het langjarig gemiddelde groei (sinds 1994) van twee procent. Het is het derde jaar op rij dat sprake is van stevige groei. In het commissariaat is al langer sprake van een structurele toename van vrouwen. Daar groeit het aantal al voor het vijfde jaar op rij, in 2009 met vijf procent bij een langjarig gemiddelde van twee procent.
Dat het aantal vrouwelijke toezichthouders ook vorig jaar is gestegen, is opmerkelijk omdat het aantal buitenlandse bestuurders fors is teruggelopen. Circa de helft van de vrouwelijke bestuurders/commissarissen heeft een buitenlands paspoort. Weliswaar komen er minder vrouwen bij dan in 2008 en gaan er meer vrouwen uit, per saldo is de toename nog altijd hoger dan het langjarig gemiddelde.

Doorbraak
Voor onderzoeker Jos van Hezewijk van Elite Research is dat reden om te spreken over een definitieve doorbraak. Van Hezewijk geeft als redenen ‘een effectieve lobby van topvrouwen als Neelie Kroes’. Met paginagrote advertenties vroegen deze vrouwen eind vorig jaar aandacht voor het glazen plafond. Er werd zelfs gesproken over quotering, wat zeker druk zette op bedrijfsbesturen.
Verder is het volgens Van Hezewijk thans ‘politiek correct’ vrouwen te benoemen en is het besef van de opbrengst van diversiteit groter.

Author

Leave a comment

Back to Top