Krapte in de gezondheidszorg, denk vooruit

Uncategorized Reageren?

Krapte op arbeidsmarkt heeft zes ziekenhuisorganisaties in Gelderland, Drenthe en Overijssel aangezet nauw te gaan samenwerken bij de opleidingen voor de functies van operatieassistent, anesthesiemedewerker, Intensive Care verpleegkundige, Cardio Care verpleegkundige en Spoedeisende Hulp verpleegkundige. Dit hebben de deelnemende ziekenhuizen maandag bekend gemaakt.

Schaarste opheffen
De ziekenhuizen verwachten door de samenwerking kwaliteit en continuïteit van zorg te kunnen blijven bieden aan de inwoners van hun regio. Concreet zijn de ziekenhuizen met elkaar overeen gekomen meer professionals op te leiden om de huidige schaarste op te heffen. De ziekenhuizen controleren daarbij jaarlijks of de opleidingscapaciteit overeenkomt met de toekomstige gezamenlijke behoefte, zodat ze het aantal opleidingsplaatsen kunnen bijstellen.

Gezamenlijk opleiden
De ziekenhuizen onderzoeken ook of een vorm van gezamenlijk opleiden mogelijk is en helpen elkaar de (tijdelijke) tekorten en mogelijke overschotten op te vangen. Daarnaast onderzoeken ze of een gezamenlijke pool van medewerkers tot de mogelijkheden behoort. Ze hebben ook uitwisselingsprogramma’s voor ogen, waarmee pieken en dalen in de ziekenhuizen worden opgevangen. De uitwisseling heeft volgens de ziekenhuizen als neveneffect dat de deskundigheid van de individuele professional wordt bevorderd.

Meer verpleegkundige functies
De ziekenhuizen willen “in de nabije toekomst” de afspraken verder uit te breiden naar meer verpleegkundige functies en naar andere afdelingen waar sprake is van tekorten.

Author

Leave a comment

Back to Top