HR

Uncategorized Reageren?

Hectiek en dynamiek kenmerken het ondernemingsklimaat. Het is niet anders en van alle tijden, alleen ligt het tempo van veranderingen hoger dan ooit tevoren. Ondernemingen moeten een antwoord formuleren op een steeds grotere mondigheid van klanten, nadenken over hun groene profiel, authentiek zijn, aantrekkelijk zijn op de arbeidsmarkt, een visie hebben op globalisering, outsourcing, het verkleuren van de arbeidsmarkt, flexibilisering van arbeid. En nog véél meer.
Dit formuleren van antwoorden op de uitdagingen in de omgeving leidt tot een visie, een strategie van de onderneming voor de toekomst. In dit proces is HR niet weg te denken. En is het met name hier dat HR een toegevoegde waarde kan leveren. Maar… dat is sneller opgeschreven dan gedaan. Hoe formuleren we HR beleid als een afgeleide van de ondernemingsstrategie? En nog beter: hoe komen we goed in beeld in het eerste fase van het proces: hoe krijgen we invloed op de visie, de strategie?

Author

Leave a comment

Back to Top