Radar veiligheid client en slechte toetsing

Uncategorized Reageren?

Mandarijnennetje als implantaat: Goedkeuring implantaten is een farce
01-12-2014

Borstimplantaten die gaan lekken. Bekkenbodemmatjes die zo ernstig verkleefd zijn dat ze constante pijn opleveren en niet meer te verwijderen zijn. Heupimplantaten die metaaldeeltjes afgeven welke vervolgens door het lichaam gaan zwerven en schade aanrichten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van complicaties bij inwendige medische hulpmiddelen.
Zulke implantaten zouden patiƫnten moeten helpen, maar in plaats daarvan zorgen ze vaak voor veel schade en ernstige (pijn)klachten.

Schandalen met implantaten zijn al jaren regelmatig in het nieuws. Ook in Radar hebben we hier al uitgebreid aandacht aan besteed: in 2012 belichtten we de schadelijke gevolgen van bekkenbodemmatjes bij vrouwen. Meerdere vrouwen zijn blijvend invalide geraakt na plaatsing van zulke matjes.

De vraag rees bij de redactie hoe medische hulpmiddelen uiteindelijk in patiƫnten terecht komen. Wordt er eerst onderzoek gedaan naar de gevolgen van plaatsing van deze hulpmiddelen? Hoe zit het systeem eigenlijk in elkaar om een implantaat op de markt te krijgen? En hoe makkelijk is het om een medisch hulpmiddel te ontwikkelen en te verkopen?
Radar brengt een nieuw medisch hulpmiddel op de markt om aan te tonen hoe gemakkelijk een dergelijk hulpmiddel op de Europese markt gebracht kan worden. Radar verzon een bekkenbodemmatje (een hulpmiddel dat gebruikt worden bij vrouwen die last hebben van een verzakking), dat gebaseerd is op vier modellen van verschillende fabrikanten die in Europa verkocht worden of werden. Het matje van Radar bestaat uit een mandarijnennetje. Dit product is uitgewerkt en beschreven in een brochure en een technisch dossier.

Author

Leave a comment

Back to Top